torsdag 20. november 2008

Charles Darwin



Charles Robert Darwin ble født i 1809 og døde i 1882 , han var en britisk naturforsker. Han er kjent for å ha grunnlagt den moderne evolusjonsteorien, også kalt darwiniste. Evolusjonsteorien er den vitenskapelige forklaringen på hvordan evolusjon ( dannelse og endring av arter) foregår. Dagens teori er basert på Drawins teorier, og nyere forskning som ikke var kjent før Darwin.
Darwins lære om naturlig utvalg er det grunnleggende fundamentet for all biologisk forskning. Den kanskje viktigste boka som ble skrevet på 1800-tallet, var Darwins '' Artenes opprinnelse'' . Her forklarte han hvordan livet hadde oppstått og utviklet seg.

Med Individuell variabilitet menes variasjoner innenfor en art. Naturlig utvalg er en sentral tanke i Charles Darwins teori om artenes utvikling. I den stadige konkurransen som foregår om plass og mat i naturen ("kampen for tilværelsen"), er det alltid noen som taper og noen som vinner, fordi det er biologisk variasjon. De som vinner, vil utbre seg på bekostning av dem som taper, og dermed vil nye arter utvikles. I vår tid har genetikken underbygd teorien.

Evolusjonsteorien var et viktig bidrag til det moderne prosjektet. Etter Darwin var det slutt på at kirken hadde noe å si om naturvitenskap. Den nye forklaringen på utviklingen av livet gjorde sitt til at religionen mistet mye av den makten den hadde hatt gjennom mange hundre år.
Kilder:


http://www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9324331
http://no.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin


Ingen kommentarer: