onsdag 26. november 2008

Henrik Ibsen


Oppgave 1:


Jeg skrev litt om Ibsen lenger ned på bloggen i forbindelse med '' Et dukke hjem '', men her utdyper jeg mere detaljert.
Henrik Johan Ibsen ble født 20. mars 1828 i Skien , og døde 23.mai 1906 i Christiania. Han var en norsk dramatiker av stor internasjonal betydning. Han blir omtalt som det moderne dramas far, og han har påvirket mange kunstnere, fra George Bernard Shaw og Oscar Wilde , til James Joyce.
I 1850 flyttet Ibsen til hovedstaden, Christiania. Der gikk han på Heltbergs studentfabrikk for universitetskandidater, blant annet sammen med Bjørnstjerne Bjørnson. Det gikk ikke så bra for Ibsen på skolen, og han strøk i flere fag. Men det ble ikke sett på som veldig dårlig, med tanke på at han hadde bare gått på skolen i to uker. Han skrev sitt første skuespill '' Catilina'' samme år. Han arbeidet ved det Norske Theater i Bergen fra 1852 til 1857. Ibsen ble oppdaget av en som het Ole Bull som tilbød ham stillingen . I 1857 returnerte han til Christiania etter å ha giftet seg med Suzannah Thoresen.
Ibsen kom tilbake til Norge i 1891 hvor han fortsatte å skrive til 1900. I 1893 ble han tildelt storkorset av St. Olavs Orden.
I sin første del av forfatterskapet skriver Ibsen romantisk og nasjonalromantisk, men gjennombruddet i norsk litteratur på 1870-tallet gjorde at Ibsens forfatterskap tok en annen retning. Han begynte å skrive drama, som debatterte det moderne samfunns utfordringer og problemer. Han kritiserte det ytre samfunnet og dets institusjoner , og senere ble han opptatt av menneskets psykologi og tankegang. Han, som andre realister debatterte ekteskap, kjønnsroller og samfunnsforhold i et naturlig og realistisk miljø.

Ingen kommentarer: